هفتهی گذشته در واشنگتن، سنای امریکا بستهی یک تریلیون دالری برای زیرساخت های امریکا را تصویب کرد. چند روز پس از آن، دموکرات های سنا از یک طرح 3,5 تریلیون دالری برای مبارزه با فقر را رونمایی کردند که احتمالاً مورد انتقاد قرار میگیرد.
هزاران مایل دورتر، در همان هفته، طالبان بخش های وسیعی از افغانستان را به سرعت تصرف کردند. شهرها یکی پس از دیگری سقوط کردند و احتمال سقوط پایتخت بیشتر از قبل است.
طی بیست سال گذشته، ایالات متحده حدود یک تریلیون دالر در افغانستان هزینه کرده است. اما به محض خروج از افغانستان، اوضاع بسوی 20 سال پیش روان است.
ملت سازی گران است و جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده ترجیح داده است این پول را در خانه خرج کند تا در محیط خصمانه و پیچیدهی خارج از کشور که فکر میکند دیگر مشکل آمریکا نیست.
من از تصمیم (برای خروج ایالات متحده از افغانستان) پشیمان نیستم. رهبران افغانستان باید گرد هم آیند. آنها باید برای خود بجنگند؛ برای ملت خود بجنگند.
جو بایدن – رئیس جمهور ایالات متحده امریکا
برنامه ریزی برای خروج آمریکا از افغانستان
در فوریهی سال 2020، رئیس جمهور پیشین امریکا؛ در نشستی با طالبان در دوههی قطر اعلام کرد در صورت قطع روابط طالبان با القاعده و خروج افراطیون از منطقه؛ متحدان امریکا و ناتو ظرف مدت 14 ماه افغانستان را ترک خواهند کرد. شایان ذکر است که دولت افغانستان در این مذاکرات حضور نداشت.
جو بایدن پس از پیروزی در انتخابات این توافق را مرور کرد و برنامه ای برای پایان دادن به مشارکت امریکا تا تاریخ نمادین 11 سپتامبر 2021 (بیست سال پس از حملهی تروریستی که منجر به تلاش امریکا برای برکناری طالبان از قدرت شد) ارائه کرد.
حالا پس از بیست سال، الزامات اخلاقی و ژئوپلیتیکی تغییر کرده است و ایالات متحده به این نتیجه رسیده که هزینهی ماندن در افغانستان بیشتر از هزینهی خروج از آن است!
طالبان چه خواهند کرد ؟
در طول بیست سال گذشته، طالبان هرگز از افغانستان نرفتند بلکه پایگاه قدرت آنها به نقاط دورتر و غیر قابل دسترسی افغانستان منتقل شد. شبه نظامیان بطور منظم و مرگبار در کابل و دیگر شهرها حملات خود را انجام دادند.
آنچه پس از این اتفاق می افتد برای هیچ کس مشخص نیست. علیرغم تعهد طالبان بر رعایت عدالت و مدنیت در افغانستان و عقب نشینی از افراط گرایی، این روز ها گزارش هایی از قتل های غیر انسانی، ازدواج های اجباری و محدودیت های شدید منتشر شده است. شرایط پیش رو برای مردم افغانستان، بخصوص زنان رعب آور است و هزاران نفر از مناطق تحت کنترل طالبان به کابل گریخته اند. پایتختی که خود در معرض خطر سقوط قرار دارد.